Semaforul s-a facut roşu. Maşina cu numere de Italia, din fața mea, nu a oprit…i-a tot dat. I-am dat si eu, iar dupaintersecție l-am oprit pe şoferul grabit.

– Bună ziua ! Vă rog sa imi prezentati documentele dumneavoastră !

– Oooo….Dio, Dio…como entrato en esta țara…noma docomente, docomente, docomente!

Parlesc cateva limbi dar italiana chiar nu o bunghesc.

Avand actele in mână, am văzut că pe italian il chema Arghire si era din…nu vă mai zic de unde era. Şi după cum vă spuneam, Arghire din Vaslui venea de la el din Italia si pesemne că uitase regulile de circulație in acelaşi ritm cu care uitase si limba maternă. Devenise alt om, era acum Vasile „după o lună in Italia”.

– Permisul de conducere vi se va reține treizeci de zile pentru că ați trecut pe roşu.

Fraza asta i-a reactivat acea parte a creierului in care stătea uitat frumosul grai moldovenesc.

– Hai bre şefule, da ş-am făcut?

– Ați intrat in intersecție pe roşu.

– Du-ti domnii d-aci…da şe? Eu îs chior? Io sun la tieleviziuni…sun la il comandante…da chiar iți bați joc? Pentru ce să imi iei tu mia permisul?

– V-am explicat că ați trecut pe roşu iar pentru asa se reține permisul, de ce nu ințelegeți?

– Oo Dio…da normal ca nu ințeleg, fă-mă să ințeleg sau acum ma duc la il comandante.

– No bine. Vă explic astfel incât sa ințelegeți. Vă rog sa fiți atent: como entrato en esta țara se aplica el codo rutiero romano care spune ca trebuiato sa casco el ochii la il semafore si sa opreşte dacă il e necesaro. Pero che dumnevostra trecuto pe rosso, permiso e suspendato una luna. Şi dacă esto nemulțumito, nu va duceti la il comandante ci la il giudecatore. Claro sau tu necesita mai multo explicaționi?

‘Nea Arghire a băgat nervos in viteză si a demarat in trombă, abandonându-şi docomentele. Am apucat să aud doar cum i-a spus consoartei care era in dreapta lui:

Andiamo, Maricico !