Când aș face amiabil și când m-aș duce la Poliție
M-aș duce la Poliție atunci când:
– în tamponare sunt implicate mai mult de două mașini
– cel vinovat nu își recunoaște vina
– cel vinovat are o asigurare dubioasă (le știm noi pe alea)
– deși sunt implicate doar două mașini, una dintre ele are avarii și în urma proiectării în alt obiect (bordură, indicator rutier, tomberon, gard etc)
-celălalt conducător auto nu are o atitudine civilizată și nu ai cu cine sta de vorbă
-speța nu e clară și există dubii cu privire la cui aparține vina producerii tamponării
– deși celălalt șofer nu vrea să sune la poliție și nici la salvare, acuză dureri, dar spune că îi vor trece (în acest caz e foarte probabil ca după încheierea formularului amiabil, omul să meargă la spital. De acolo va fi anunțată poliția și de acolo tam-tam.)
Aș face amiabil atunci când:
-sunt doar două mașini implicate, fără alte obiecte
– avariile sunt minore
– vinovăția este clară și nu există dubii
– conducătorul auto vinovat își recunoaște vina și e ferm convins de asta (nu ajunge acasă și se răzgândește după ce stă de vorbă cu vreun „expert”.
– nu sunt victime și în mod clar nimeni nu a pățit nimic
– șoferul vinovat are o asigurare la o firmă serioasă
– șoferul vinovat are o atitudine civilizată și ai cu cine discuta
– speța e simplă (neacordare de prioritate clară, nepăstrarea distanței în mers etc)
FOARTE IMPORTANT:
Dacă stabiliți să nu faceți amiabilul pe loc și să vă întâlniți peste ceva timp, deși legea nu specifică un termen pentru asta, faceți-o în maxim 24 de ore pentru a nu avea surpriza că celălalt conducător s-a dus și a declarat tamponarea la Poliție. În acest caz, veți rămâne fără permis pentru că nu v-ați prezentat la poliție în termenul de 24 de ore și degeaba veți spune acolo că era vorba să faceți amiabil. Cazurile astea se întâmplă frecvent!
decembrie 20, 2018 at 1:19 pm
De mers la poliție și atunci când una din mașini nu are asigurare valabilă la data accidentului, chiar daca este pgubit, parcat, etc. La prevede clar că folosirea formularului de constatare amiabilă de accident este condiționată de existența asigurării valabile la ambele vehicule implicate.
decembrie 20, 2018 at 8:13 pm
Care sunt asigurarile dubioase? Vorbiti din intamplari proprii, sau din auzite? Nu mai dati crezare zvonurilor lansate de catre samsari sau de catre taximetristi, vesnic nemultumiti si „dezavantajati”.
decembrie 20, 2018 at 10:17 pm
@Alex
Nu trebuie sa spuna nimeni nimic. Fiecare poate consulta pagina oficiala a ASF-ului pentru statisticile oficiale si anume daca societatiile de asigurare au despagubit in termenul prevazut de lege si in ce procent, cate ‘dosare de frauda’ au deschise s.a.m.d.
In acele statistici te asigur ca nu au contribuit cei enumerati de tine mai sus!
decembrie 21, 2018 at 9:55 am
Buna. Am suferit si eu un accident rutier recent. Maisna e dauna totala . S-au facut actele dar inca nu am primit niciun raspuns oficial de la asigurator. O intrebare am: vatamarile corporale, tratamentele, medicatia in urma accidentului suferit, cine le deconteza ? Tot asiguratorul ? La dauna totala este recomandat contestarea dosarului ? Ehh …de ce nu se invata la scoala de soferi aceste lucruri ???