Mare deranj mare în Brașov, zilele astea, după ce una dintre benzile de circulație ale străzii Mureșenilor a fost închisă, ca urmare a Forumului Orașelor Verzi, la care Brașovul a fost parte.


Și numai verde nu a fost orașul, căci coloanele de mașini înghesuite au blocat tot centrul, ducând la limite greu de suportat nervii șoferilor care au aruncat cu înjurături la adresa primăriei, poliției, poliției locale etc.

Cu alte cuvinte, șoferi aflați în aglomerație s-au mirat de cât de mulți șoferi sunt în aglomerație.
Locuind în Schei, (trebuie să traversez tot centrul ca să ajung acasă) am trecut și eu cu greu de experiența asta. Spre deosebire de mulți alții, am fost prins în coloană dorind să merg la serviciu sau dinspre serviciu spre casă.

Majoritatea celor care înjură sunt turiști aflați în căutarea unui loc de parcare cât mai „în buricul târgului” sau chiar brașoveni care vor să iasă în oraș și, la fel, să ajungă cu mașina cât mai aproape. Pe lângă ei, înjurăm noi, cei care locuim în Schei și care trebuie să trecem prin toată această îngrămădeală de fiecare dată când mergem spre casă.

Astăzi am mers la Parada bicicletelor, deci cu bicicleta, și, trebuie să recunosc, am avut o plăcere sadică să-i văd pe șoferii nervoși blocați în trafic. Din păcate, din dorința lor de a fi foarte comozi, suferă alții, căci nu-mi pot imagina cum ar fi trecut o ambulanță sau o mașină de pompieri pe acolo.

Cu populisme nu faci treabă, iar centrele istorice ale marilor orașe ar trebui să fie lipsite de mașini. Sau dacă chiar vrei cu mașina, să-ți crape buzunarele, să platești atât de mult încât autobuzul să-ți pară simpatic. De altfel, chiar și acum, varianta unui taxi ar fi mult mai ieftină, aceasta lipsindu-te de căutarea unui loc de parcare, de nervi, de stres, iar, în plus, ai putea și să consumi ceva alcoolizat.

Revenind la bicicletă, că tot am zis că am participat azi la Parada bicicletelor, drumul de acasă până la Lacul Noua a fost o adevărată aventură. Claxoane gratuite, neacordări de prioritate, lipsa pistelor de biciclete, canalele de pe acostament etc. Nu ai cum să condamni pe cineva în Brașov că nu folosește bicicleta. Domnul primar ar trebui să se aplece serios spre această problemă, căci Brașovul numai oraș verde nu e, iar bicicleta încă nu e o opțiune. Mă dau exemplu pe mine, am încercat să merg la serviciu cu bicicleta, dar nu am reușit să găsesc vreun traseu sigur.

Mai trist e că începe școala, iar plecatul cu mașina din Schei, dimineața, e un adevărat test al răbdării. În drumul meu spre serviciu, sunt câteva școli și licee, chiar Colegiul Andrei Șaguna, cel mai bun din Brșov și în topul celor din țară. Ca să ajung la ora 8 la serviciu, trebuie să plec până în ora 7.10, altfel ajung la 8.30. Plecând la 7.10, ajung la 7.20. De unde aglomerația asta?
Sute de părinți își aduc odraslele cu mașinile și îi debarcă în fața porții școlii. Vlăjgani de clasa a 12-a coboară din mașina mămițichii, pășind de pe banchetă direct în curtea școlii.
M-am bucurat auzind că s-au introdus autobuze speciale pentru elevi, dar, ce să vezi, acestea circulă goale. Goe coboară tot din bolidul mumă-sii.

Măi Goe, degeaba ești tu la Șaguna, că după ce te vei lovi singur de viață, te va prosti Gicu cu 3 clase și îți va vinde pe bani grei săpun în cutie de Iphone. Vei smiorcăi în situații mai grele și vei plânge după mamițica, cea care te aducea la școală în clasa a 12-a. Vei ieși cu o fată și când va vrea ceva de la tine, îți vei dori să fie mami lângă tine să-ți arate ce să faci. Mergi, Goe, cu autobuzul la școală, dai acolo și de Gicu, și de Marcel, și de Gogu, care n-au bani de mers cu mașina, dar de la care ai și ce învăța. Lovește-te Goe de viață, ieși din bula de sticlă în care te ține maică-ta captiv, că vei de de păsărele și vei suna la 112 panicat.
În concluzie, ar trebui ca plimbatul cu mașina prin centru să fie un lux care să-i usture la buzunare și pe cei cu dare de mână.
Autobuzul, fraților, autobuzul! Și tu, Goe!