Se dă următoarea speță:
La o postare de-ale mele, de mai devreme, un ins intră și îmi adresează următorul comentariu:
„Du-te mă dracu de aici.  Cine plm ești tu?  Ai scris și tu o carte și te caci pe tine.  Să mă piș pe cartea ta.”
Nu mă afectează absolut deloc astfel de comentarii, ele vin de obicei din partea unor oameni care nu vor avea ocazia în viața lor să-mi spună așa ceva în față, iar dacă o vor avea, nu o vor face.
Una dintre pozele omului îl surprinde pe un șantier, echipat corespunzător.
Îi răspund ironic că, judecând după acea poză, a avut obiceiul de a urina pe cărți încă de mic.
Răspunsul îl consider unul sarcastic, potrivit și mi-l asum în totalitate. De altfel, i-am spus cuiva înainte de a posta respectivul print că sunt convins că hoarde de idioți vor sări cu comentarii în care mă vor condamna că nu-i respect pe oamenii care lucrează pe șantier. Și asta îmi asum, asta după ce am citit majoritatea comentariilor. Îmi asum asta pentru că vreau să scap de cât mai mulți idioți de pe pagina asta.
Și am să le și explic idioților motivul pentru care îi voi bloca. Nu pentru că cenzurez pe cineva, ci pentru că idioții sunt inutili și dăunători.
Deci, ce oameni lucrează pe un șantier?
Lucrează ingineri constructori, muncitori calificați, zidari, dulgheri etc și salahori.
Salahorii sunt muncitorii necalificați care nu știu să facă nimic, dar pentru a câștiga un salariu muncesc. Bravo lor, am mai spus de multe ori, orice muncă e nobilă.
Dar cine ajunge să își câștige munca fiind salahor?
Păi avem așa, oameni care nu au avut posibilități să învețe o meserie, oameni care nu au școală și, dacă vă mai aduceți aminte, erau prin școală unii care sfârșeau exmatriculați ori repetenți pentru că le plăcea mai mult golăneala decât cartea. Ăia care erau „șmecheri” și pe care i-ai văzut peste mulți ani împingând căruțuri prin parcarea vreun magazin sau fluierând după femei cocoțați pe vreo schelă.
Sunt toți salahorii niște ghiolbani demni de dispreț?
Am zis eu așa ceva, idiotule, sau ai tras tu concluzia asta, fiind analfabet funcțional?
Nu, desigur că nu am zis așa ceva, ba chiar mă bucur când aflu despre vreun caz social în care bărbatul nu avea loc de muncă și s-a angajat ca salahor. Bravo, tată, muncește și câștigă-ți banii cinstit. Munca e nobilă, mai zic o dată.
Dar când un salahor scrie public cuiva „du-te dracu’, te caci pe tine, mă piș pe cărțile tale”, păi atunci, mă, idiotule, ăla te asigur eu că nu face parte din categoria celor care nu au avut posibilități să învețe o meserie, ci e unul dintre golănașii de cartier cărora le plăcea mai mult să fie găligani și să se pișe pe cărți. Ăla nu ar ezita să-ți fluiere nevasta pe stradă. Iar dacă i-ar face asta și ea ar riposta, ar da-o imediat dracului și i-ar spune că se pișă pe ea.
Iar tu, când nevasta îți va povesti ce a pățit, o vei întreba: și tu i-ai zis ceva? „Da, i-am zis că e un salahor nesimțit”
Și atunci, vei sări cu morala pe ea: „vai, dar cum ți-ai permis? Munca lui e respectabilă, poate chiar a muncit la casa noastră. Și tu ești doar o secretară, nu ești nici tu vreun geniu. Și dacă stau să mă gândesc, și printre secretare sunt curve. De fapt și tu ești o curvă! Ba chiar am să divorțez de tine! Cum să te iei de bietul salahor? Printre ei sunt și oameni excepționali. Ba chiar știu salahori mai deștepți decât tine.”
Haideți acum, că v-am explicat ca pentru idioți, dați-mi unlike și scutiți-mă din a vă bloca.
Și mai meditați puțin la diferența dintre salahor care își vede de treaba lui și ghiolbani cu trei clase care se pișă pe ce vrea mușchiu’ lor.
P.S. una dintre vilele construite pe strada unde am crescut are șapele de la parter și etaj făcute din materialul cărat cu gălețile de un băiat care era în vacanța de vară și muncea pentru cinci sute de mii pe zi.
La vârsta aia, atât știam să fac, să car mortar cu găleata. Să drăcui și să mă piș pe cărțile cuiva nu știam.