Anul infractorilor

Dacă ar fi să denumesc cumva anul 2018, i-aș spune „Anul infractorilor”.

Într-o țară în care ți-e teamă să te îmbolnăvești pentru că știi ce te așteaptă dacă ajungi într-un spital, tema principală a anului 2018 a fost reprezentată de drepturile infractorilor.

Cu ajutorul a cel puțin două televiziuni, s-a dus o campanie agresivă pentru ca românul de rând, cinstit și puțin naiv, să ajungă să-l plângă de milă pe cel care s-a îmbogățit furând milioane de lei, culmea, chiar de la el.

Condițiile proaste din penitenciare au fost puse pe tapet prioritar față de condițiile din școli și din spitale. Drepturile infractorilor au ajuns să fie mult mai multe decât ale celor care îi anchetează. O cameră de arest arată mult mai bine decât multe dintre birourile din vreun inspectorat de poliție. Ba mai mult, mobilier devenit inadecvat pentru aresturi, a fost mutat în birourile polițiștilor pentru că în arest a fost adus mobilier nou, conform cu nevoile arestaților.

S-a discutat insistent de nevoia eliberării deținuților și aceștia chiar au fost eliberați, mulți ajungând deja înapoi, asta după ce au făcut victime, iar pentru prinderea și condamnarea lor s-au cheltuit importante resurse logistice și financiare.

Într-o țară în care cineva cu o pagină de Facebook vizibilă primește zilnic minim zece mesaje în care este rugat să se implice în strângeri de fonduri pentru diferite cazuri de copii bolnavi, copii cărora statul român le întoarce spatele, grija cea mai mare în anul 2018 a fost pentru infractori.
Asta nu e deloc o chestiune ilogică, ba chiar e plină de sens. Gândiți-vă că la conducerea statului ar fi fost persoane care ar fi avut copii bolnavi.
S-ar fi ocupat de legi pentru protecția acestor copii, pentru a face ceva ca acești bolnavi sa beneficieze de operații gratuite și îngrijire adecvată? Eu zic că da.
Pe baza aceluiași principiu cei care ne conduc acum sunt foarte interesați de salvarea infractorilor.

E eventuală amnistie și grațiere în anul următor ar face ca 2018 să rămână doar un frățior mai mic al lui 2019.

La mulți ani!