Examenul pentru admiterea la Școlile de subofițeri de jandarmi s-au dat în fiecare județ.
După afișarea rezultatelor de după contestații, 11 candidați care aveau inițial note foarte mici, note de 2 și 3, au obținut nota 10.
Toți acești candidați dăduseră examen în aceeași clasă, în județul Prahova.

Cum s-a întâmplat asta?
Ce s-a întâmplat acolo e total incorect față de candidații care erau admiși după corectare și care s-au trezit respinși după contestații, locurile lor fiind ocupate de cei care „s-au trezit” cu note de 10.
Lucrurile s-au întâmplat cam așa:
Într-una din sălile de examen din Prahova, în cea în care se aflau cei 11, candidații au primit spre rezolvare subiectele care au mai fost date la sesiunea din martie, subiecte pe care candidații le cunoșteau deja. Mi-e greu să cred că încă de la citirea lor, candidații nu au realizat că întrebările le sunt cunoscute. Bănuiesc că au mers „pe burtă”, bucurându-se că le știu.

La final, la corectare, șablonul folosit a fost cel corect, adică cel care se potricea cu răspunsurile examenului din sesiunea octombrie.
Asta a făcut ca toți acei 11 elevi să obțină note de doi și de trei. A fost imediat evident că s-a întâmplat ceva și că subiectele nu bat cu șabloanele, așa că au fost îndrumați să facă contestații, ceea s-a și întâmplat.
Însă nici dacă le-ar fi fost recorectate lucrările după șabloanele corespunzătoare subiectelor din martie, cei pe care candidații cu pricina le rezolvaseră, nu puteau lua toți note de 10, din moment ce inițial au avut note diferite.

Cum se explică asta? S-a aplicat regulamentul care spune așa:

„În situația în care, în urma analizei contestației, se constată că grila de apreciere/corectare și notare/baremul de apreciere conține erori și/sau au fost aplicate întrebări/subiecte din afara tematicii și bibliografiei de concurs/greșit formulate/care se repetă, comisia de siluționare a contestațiilor dispune anularea subiectului/întrebării, precum și a răspunsurilor formulate pentru respectivul subiect/întrebare și acordă, din oficiu, punctajul maxim corespunzător subiectului/întrebării tuturor candidaților.”
Astfel, toți cei 11 au obținut notele maxime, adică 10.
Sunt tare curios dacă lucrurile vor rămâne așa.