Mi-am început ziua ducându-mă la sală, iar pe drum am oprit să bag niște motorină de 200 de lei, deoarece nu m-am îndurat să fac plinul, considerând că îmi va ajunge până la salariu.
Nu sunt deloc zgârcit din fire, nici măcar cumpătat, dar chiar nu mi-a venit să dau peste 500 de lei pe plin, mai ales că mai aveam ceva cheltuieli planificate pentru azi.

După ce am terminat antrenamentul, fiind liber azi, mi-am propus să rezolv cu atestatul de instructor în poligonul de tragere.
În urmă cu vreun an, am făcut un curs pe linie de arme și muniții, necesar pentru obținerea permisului de port-armă. Pentru acel curs, am avut nevoie de o adeverință de la medicul de familie, o fișă medicală asemănătoare cu cea pentru permisul de conducere și un aviz psihologic.

După acel curs, m-am înscris la un curs pentru a deveni instructor de tragere.
Pentru acest curs, a fost nevoie de o adeverință de la medicul de familie, o fișă medicală asemănătoare cu cea pentru permisul de conducere și un aviz psihologic.
În urmă cu vreo două săptămâni am absolvit acel curs și mi-a fost eliberat certificatul de absolvire a cursului de instructor în poligonul de tragere. Pentru a obține atestatul, e nevoie de un nou dosar care trebuie să conțină, printre altele, după cum bine ați ghicit deja, o adeverință de la medicul de familie, o fișă medicală asemănătoare cu cea pentru permisul de conducere și un aviz psihologic.

M-am dus la medicul de familie și am luat adeverința, apoi la un centru medical unde am vizitat mai mulți medici și am obținut fișa medicală completată. Decartat 100 de lei.

Mai rămăsese doar avizul psohologic, dar psihologul de la centru părea a nu fi acolo, așa că am mers în altă parte, dorind să termin toată hârțogăraia azi.
Am ajuns la cabinet, am luat loc și m-am apucat de completat. Test de temperament, test Praga nu știu de care, liniuțe, bastonașe, dacă mi-ar plăcea să ucid animale și un test de inteligență.
Mă apucasem de scris de vreo zece minute când doamna de acolo, foarte amabilă de altfel, mi-a spus că mă va costa 350 de lei. Mi-a căzut puțin fața și, dintr-o rușine prostească am rămas în loc să mă ridic, să salut respectuos și să plec.
Pe lângă rușine, mă gândeam că poate s-au scumpit tarifele sau poate pentru instructor de tragere e ceva mai complex. Cert e că am rămas până la final.

Testul a arătat că-s încă zdravăn și că e posibil să nu fiu prost, cel puțin așa mi-a zis doamna de acolo, că aș avea un IQ bunicel.
Am salutat, am luat adeverința, contractul și chitanța și am plecat gândindu-mă dacă nu cumva testul ăla de IQ minte și nu cumva sunt prost grămadă.
Așa că i-am întrebat pe cei alături de care am făcut cursul de instructori dacă și-au făcut avizul psihologic și cât au plătit. Unii 80 de lei, alții, mai naivi, 100 de lei. Eu, de departe cel mai deștept.
E greu de descris ce sentimente mă încercau, v-am zis că nu-s zgârcit de fel, dar mă simțeam înșelat, batjocorit și, mai ales, foarte prost pentru că nu m-am interesat dinainte și că nici măcar nu am întrebat de la bun început cât costă. Gâscan…
Nu m-am putut abține și am sunat la cabinet. Măcar să fiu eu împăcat, i-am spus psihologului care deține cabinetul, și care mi-a răspuns, că nu e frumos ce face, că e vina mea clară că nu am întrebat de preț, dar chiar mi se pare că am fost jepcuit, în condițiile în care nu cred să găsești tot Brașovul mai scump de 130 de lei un astfel de aviz. În plus, muncesc pentru bani și e normal să fiu supărat, când știu că pur și simplu am aruncat pe geam 270 de lei.

Omul mi-a explicat amabil că mă înțelege, dar că testele lui sunt licențiate, costă o grămadă de bani, spre deosebire de celelalte cabinete care nu au așa ceva. Mi-a spus că dacă am obținut aviz de la el înseamnă că e chiar pe merit, spre deosebire de ceilalți care s-ar putea ca în viitor să aibă neșansa să le fie retrase avizele pentru că nu au fost date cu teste licențiate.
I-am mulțumit pentru explicații, și am inchis mult mai liniștit. Eu am dat teste cu licență și sunt foarte deștept, nu ca fraierii ăia de au dat 80 de lei și au aviz la fel ca al meu.
Sunt sigur că cei care au plătit 80 de lei și care vor citi asta mă vor invidia acum, dar ce să le fac eu, de ce s-au grăbit?
In altă ordine de idei, am ieșit din cabinet aflând că-s prost fără să mă uit pe rezultatul probei de inteligență.
Oare nu mai bine făceam eu plinul de dimineață?