O persoană reclama faptul că pe strada pe care locuieşte, o stradă cu sens unic, sunt unii şoferi care nu respectă indicatorul „Accesul interzis”. Din experiență, ştiu că, de cele mai multe ori, astfel de reclamații vin de la persoane care nici măcar nu au maşină, nu sunt afectate în mod direct de aspectele reclamate însă au foarte mult timp liber şi probabil că au şi ceva de împărțit cu vecinii.

Am mers pe strada cu pricina, pe care o cunoşteam foarte bine pentru că era din cartierul în care locuiesc şi am observat că pe acolo trecea o maşină la jumătate de oră. Mă pregăteam să plec fără să constat vreo nerespectare a acelui indicator, când am observat o maşină ce venea pe interzis. Era vorba de aproximativ zece metri, aşa că îmi era clar că îi voi da şoferului un avertisment şi că îi voi recomanda ca pe viitor să respecte indicatorul, chiar dacă va avea puțin de ocolit.

– Vă rog să mă scuzați, merg doar până la alimentară aici şi am de luat o ladă de apă, că altfel nici nu luam maşina.

– Vă înțeleg, dar avem reclamații de la vecini că nu prea se respectă indicatorul ăsta de aici.

Şoferul se înroşise şi se cam bâlbâia. La început am crezut că omul consumase ceva alcool, dar când m-am uitat în buletinul lui şi i-am văzut numele, mi-am dat seama repede de unde i se tragea neliniştea. Văzusem foarte multe, dar faza asta chiar mi se părea incredibilă.

Am renunțat direct la varianta avertismentului şi i-am dat amendă. Omul a semnat ruşinat si a plecat fără să scoată un sunet.

Am plecat şi eu, cu gândul la un proverb despre unul care săpa o groapă…”