Descoperind mai multe plagiate ale unor oameni importanți, Emilia Șercan a fost denigrată în fel și chip în studiourile anumitor televiziuni, care încercau astfel să distragă atenția de la acuzațiille de plagiat spre persoana celei care a descoperit plagiatul. De ce făceau asta cred că e destul de clar pentru oricine că își fac niște roluri pentru care sunt plătiți. Ceva de genul ăsta, desigur la o scară mult mai mică, mi se întâmplă mie după ziua de ieri, atunci când am scris despre Dr. Vasi care furase 1700 de articole medicale de pe site-uri din străinătate și le pusese fără nicio jenă la el pe site, ba chiar având nerușinarea să adauge din când în când cât de mult muncește pentru ele.

În primul rând, nu eu am descoperit lucrurile astea, ci o altă persoană care făcuse o postare al cărei link l-am și postat, neasumându-mi nicio clipă faptul că eu aș fi găsit dovada plagiatului grosolan, la scară largă. În al doilea rând, chiar de aș fi descoperit eu, nu văd ce relevanță ar avea studiile mele, capacitatea mea intelectuală, realizările mele pe plan profesional ori personal.

Căci s-au apucat de scris apărătorii hoției (paradoxul e că mulți dintre ei sunt vajnici apărători ai integrității morale, au poze de pe la proteste, se consideră oameni inteligenți, anti-plagiatori etc) că sunt doar un prost, unul fără școală, doar un milițian, un tablagiu, unul care n-a realizat nimic, care debitează și el pe net și se crede mare vedetă și multe alte expresii de acest gen. Să presupunem că afirmațiile de mai sus sunt adevărate: sunt prost, milițian, tablagiu, fără școală și fără creier. Ok, mi-am însușit toate astea. Acum, cu ce se schimbă situația? Nu a mai furat domnul doctor? Aaa, dacă ăla care a scris că a furat e prost, înseamnă că ăla care a furat nu mai e vinovat de furt. Logic, nu?

Acum, să revenim la cei care habar nu au ce înseamnă proprietatea intelectuală. Nici nu prea au de unde, din moment ce n-au creat nimic în viața lor ca să simtă cum e să le fie furată creația și însușită de altcineva. Niște proști au făcut niște legi tocmai pentru a-i proteja pe cei care muncesc folosindu-și intelectul, de aceea la finalul articolelor pe care Vasi le fura apare un anunț care te avertizează că distribuirea textului fără acordul proprietarului e interzisă. Tradus pentru cei care încă nu pricep, ar suna cam așa: Ursule, nu ciordi, că cineva a muncit ore bune să scrie textul ăsta și să-l posteze aici pentru a face trafic și a câștiga un ban, nu a scris ca să vii tu să le dai copy și să le pui la tine pe site, dându-te drept autor și lăudându-te că ți-ai folosit creierul pentru a scrie.

Mulți au scris că ei oricum știau că nu-s textele lui, dar nu conta, pentru că până la urmă informația de acolo era reală și îi ajuta. Și că Godină oricum e un bou. Și un prost. Și n-are școală. Din nou, normal că nu le păsa, că nu munca lor era furată. Urâtă mentalitate, să nu-ți pese că cineva fură, atâta timp cât nu fură de la tine.

Pe lângă faptul că fură, doctorul Vasi nu-și asumă nici raspunderea și pasează rapid vina pe „niște fete” care îi scriau acele texte și pe care, din naivitate, el nu le-a verificat, ba chiar a fost șocat când a realizat că textele erau copiate cuvânt cu cuvânt. „Am rămas șocat” sunt exact vorbele lui. Iar aplaudacii au conchis: „Of, săracu’, nu a știut, nu e vina lui. Ce bine era dacă le verifica înainte!”

În primul rând, dacă ești suficient de îngrămădit încât să crezi varianta asta, situația iar nu se schimbă cu nimic. Dar chiar cu nimic. Pentru că dacă ar fi fost așa, doctorul Vasi n-ar fi furat de pe acele site-uri, ci ar fi furat de la acele fete, căci numele lor nu apărea în niciun articol. Sau, poate, doctorul Vasi ne arată un contract cu acele fete în baza căruia ele îi cedau lui drepturile de autor. Pentru că un astfel de contract nu există, dr Vasi va spune probabil că fetele scriau pro bono. Așa cum oricine poate găsi niște fete care să scrie 1700 de articole gratis, fără ca măcar să aibă pretenția să le apară numele ca autoare ale articolelor. Le plăcea lor să facă asta așa ca hobby.

Abia aseară târziu mi s-a făcut o silă nemărginită față de acest personaj. Printre autorii de infracțiuni de drept comun cu care am avut de a face, nu am întâlnit până acum vreunul care să fie atât de laș încât să se roage de vreo femeie să ia asupra ei fapta, așa cum a făcut aseară acest domn, când le spunea fetelor să declare ele public că sărăcuțul nu a știut că ele copiau textele. Abia când fetele au refuzat, pentru că așa ceva nu era adevaărat, omul a șters postarea în care le dădea numele, iar apoi a revenit cu un text în care se victimiza și nu mai lăsa deschise comentariile decât pentru cei care-l pupau pe rănile deschise produse de „bullying-ul” făcut de nesimțitul de Godină. Da, mai nou dacă arăți că unul a furat, faci bullying sau shaming.

Doctorul Vasi mi-a atras atenția prin postările pe care le plătea și care îmi ajungeau mereu în feed, acelea în care îți oferea o carte gratis. Trebuie să ningă pe tine ca să poți crede așa ceva. Când am scris prima dată despre asta, am primit zeci de comentarii în care diferite gospodine, femei respectabile de altfel, mă atenționau că e real, cartea chiar e gratis, au comandat-o chiar ele. Incredibil, ce să zic. Un om bagă bani în promovarea unei cărți pe care o oferă gratis. Are sens, nu? Pe scurt, ca să închei subiectul cu cartea gratis. 20 de lei costă transportul. Tipar 3, maxim 4 lei, depinde de tiraj, 6-7 lei expediere plic, depinde de nr de expedieri. Profit undeva la 10 lei, când nu lucrezi cu o editură. Înmulțiți 10 lei cu 350 de mii de exemplare, câte zice că a vândut și veți vedea că e profitabil să oferi cărți gratis. Acum îmi vor spune unii că e normal să aibă profit. Normal că e normal, dar mie, din fire, nu-mi place să fiu luat de prost sau mințit. Nu e oare o disprețuire a propriului public faptul că îl minți cu neobrăzare? Nu e o bătaie de joc să spui că oricum tu susții deja financiar cartea și că nu poți suporta și transportul, că tu vii cu bani de acasă, cum ar veni, doar pentru a face cititorul fericit? Așa, din dorința ta de a educa lumea medical.

Sunt aproape convins că și după acest articol vor rămâne în continuare oameni în bătaia ninsorii, oameni care mă vor înjura în continuare. Mai sunt dintre aceia care îmi scriu că mă apreciază atât pe mine, cât și pe Vasi, așa că ar fi frumos să ne dăm mâna. Le transmit respectuos că întotdeauna am căutat calitate și nu cantitate, așa că dați voi mâna cu Vasi, am să încerc cumva să supraviețuiesc fără aprecierea voastră. Nu de alta, dar eu nu dau mâna cu hoți și cu mincinoși, nici cărți gratis nu vreau, mie îmi place să plătesc pentru munca cuiva. Poate d-aia mi-am cumpărat Windows cu licență, ca prostu’, poate d-aia mi-am cumpărat un CD cu Call of Duty de se uita vânzătorul strâmb la mine și mai că nu-mi zicea „tu n-ai filelist, prostane?”.

Un val la fel de mare de înjurături a venit ieri și asupra mea, va veni și după acest articol, dar de la mine nu veți auzi vreodată că-s o victimă a shaming-ului și a bullyng-ului, așa cum se smiorcăia ieri Dr Vasi, lăsându-se lins de adulatori. Ba chiar spunea azi că a atins subiecte sensibile în trecut și că de acolo i se atrag atacurile astea. De parcă ăia care îi sunt împotrivă pentru că a atins el subiecte sensibile l-au pus să ciordească. Nu, doctore, nu subiectele sensibile te-au adus aici, ci faptul că ai furat și ai mințit. Celor care îi iau apărarea acestui domn în continuare și îi găsesc scuze, le mai transmit atât: mai țineți minte cu câtă superioritate vă arătați indignați de oamenii care se adunau în Piața Vitoriei îmbrăcați în alb pentru a lua apărarea unor hoți? Cum vorbeați voi despre lipsa de educație și mai că vă era milă de acei oameni? Ăia sunteți voi, mă, faceți același lucru, nu e nicio diferență între voi. Doar că oamenii ăia primeau o masă caldă și o vizită la București moca, voi primiți cărți gratis. PS ia imaginați-vă că Șoșoacă ar fi fost prinsă că posta numai lucruri furate. Dacă tot asta era reacția voastră, aceea de a-i lua apărarea și a-i găsi scuze, atunci da, sunteți niște oameni obiectivi. Dacă nu, colcăiți de ipocrizie și de dublă măsură.