Pe vremea când nu eram incă dotați cu etiloteste, foloseam mult vestita fiola alcoolscop. Acestea erau niște instrumente clasice, oarecum primitive, de determinare a alcoolemiei din aerul expirat, bazate pe reactia chimică dintre substanța reactivă din tubul de sticlă si aerul cu conținut de alcool din exhalația persoanei testate. Lesne de înțeles că erau de unică folosință.

Intr-o dimineață, pe la patru, participam la un filtru organizat pentru depistarea conducătorilor auto ce conduc sub influența alcoolului. Aveam câteva luni in Poliție, așa că ascultam de colegii mei mai vechi si eram atent la ei. Câte mașini am oprit, atâtea fiole am irosit. Un coleg mai in vârstă mi-a spus să nu mai “stric” fiole degeaba și să ii pun pe șoferi să sufle spre mine.

-Doar dacă simți că miroase a alcool, ii pui fiola.

Deși mi se părea total neigienic, nu am comentat nimic. La următoarea mașină oprită, am cerut actele șoferului și am urmat sfatul colegului.

-Ați consumat alcool?

-Vă rog să suflați spre mine.

Omul a intins gâtul spre mine și a suflat cu putere. Am fost lovit frontal de o combinație aproape letală de miros de canal, hidrogen sulfurat, fruct de Durian, alimente alterate, putoare de sconcs și parcă puțin usturoi. Ghinionul și mai mare a fost că m-a prins cu garda jos, adică exact când inspiram, așa că am adulmecat din plin. Șoferul, săracul, n-avea nicio vină. Era cinci dimineața, venea de la drum lung. Ipocrit va fi ăla care va spune că lui nu-i miroase gura dimineața. E un fenomen natural, cauzat de bacteriile din gură ce lucrează in timpul nopții. Probabil că bacteriile acelui om erau mai harnice de fel. In altă ordine de idei, nu e obligația șoferului să ii miroasă gura a levănțică. Vina era a mea și tocmai plătisem pentru ea. Pentru a nu-l face pe om să se simtă prost, mi-am păstrat mimica și nu am schițat niciun alt gest.

Eu imi luasem pedeapsa, dar colegul ce mă invățase meserie??? I-am spus șoferului să aștepte și m-am dus la “domn’ profesor”.

-Șoferul ăsta imi cam pare băut dar parcă nu miroase a alcool, eu sunt și puțin răcit, nu știu ce să zic…

 

-Lasă că mă duc eu să verific .

Politia rutiera

Succes ! … i-am urat în gând.