Anul trecut a fost pentru prima dată când mi-am montat anvelopele de vară pe niște jante separate, pe care le-am cumpărat ca să îmi fie mult mai ușor la schimbul iarnă-vară.

Când a sosit momentul să schimb roțile, m-am uitat mândru la Georgiana și i-am zis:

Uite pentru ce am avut nevoie să cumpăr jante, ca să pot schimba roțile singur, fără să mai merg la vulcanizare, să stau la coadă și să dau niște bani.

Am scos cricul și cheia de roți și m-am apucat de treabă. Cricul era cel original al mașinii, unul clasic, așa că până am ridicat prima roată am avut timp să mă întreb dacă nu cumva era mult mai bine să merg la o vulcanizare.

Prima roată a căzut aproape singură după ce a rămas fără niciun prezon, dar a doua parcă era sudată. Am lovit-o cu un lemn din interior spre exterior, până a căzut. Mașina de pe cric, nu roata. Norocul a fost că e destul de înaltă și discul nu a atins pământul. Am ridicat-o din nou pe cric și am schimbat roata. Am procedat la fel și cu cele rămase, fără să mai întâmpin probleme. La final, negru tot pe mâini, m-am dus să mă spăl, mândru de lucrarea mea și de economia făcută.

Am mai verificat o dată toate roțile să văd dacă sunt strânse bine și apoi am dat o tură. Ceva nu era bine, la roata din dreapta spate se auzea ceva, iar când mă uitam la ea mi se părea că prezoanele sunt puțin ieșite în afară. Am oprit undeva și am verficat din nou. Erau strânse bine. Probabil că mi se părea.

Am parcat, iar mai pe seară am ieșit cu Georgiana să mergem la cumpărături, asta după ce mă lăudasem încă o dată la ea că am schimbat roțile și că nu am mai dat bani la vulcanizare, iar ea a făcut mișto de mine și mi-a zis că speră să nu ne depășească vreo roată.

Am ajuns la parcarea magazinului, iar Georgiana a văzut spatele mașinii și m-a întrebat:

-Nu văd eu bine sau roata din dreapta e mai mare ca cea din stânga?

Vedea foarte bine. Iar eu îmi aminteam că la un moment dat chiar eu îi spusesem unui prieten că mașina asta are roțile mai mari pe spate decât pe față. Mă rog, le avea, până le-am schimbat eu între ele.

Știam că dacă merg mult cu ele așa nu ar fi bine pentru mașină, așa că am oprit la prima vulcanizare și i-am spus că am nevoie să îmi schimbe o roată de pe spate cu una de pe față. Vulcanizatorul s–a uitat la mine și mi-a zis cu un aer superior:

-Eu ce să vă fac dacă vă duceți la toți proștii…