-Salut Pablo!
-Meee, meee, meee!
-Dacă vei vorbi în alpacească, nu va înțelege nimeni nimic.
-Ok, i will speak in English.
-Limba română nu o știi? Ar fi mai bine în română.
-No bine, atunci voi vorbi în română.
-Perfect. Să incepem. Câți ani ai, de unde ești, cum ai ajuns în România și mai apoi în Brașov?

-Împlinesc imediat un anișor. Străbunicii mei sunt din Peru, dar eu m-am născut într-un sat din Belgia. De acolo m-a adus cineva la Arad, iar de la Arad m-a luat Georgiana și m-a adus în Brașov unde am acum domiciliu permanent și definitiv.
-Am văzut că ți-ai făcut pagină de Facebook și ești prezent chiar și pe Instagram. Cum faci față atâtor fani, cum ți se par oamenii față de animale?

-Mi-am făcut pagină de Facebook pentru că am văzut că oamenii mă plac, iar așa le pot arăta poze cu mine. Oamenii care mă urmăresc sunt oameni faini și drăguți, dar despre oameni în general, uitându-mă la știri și fiind la curent cu tot ce se întâmplă, nu am o părere foarte bună. Se spune că oamenii au rațiune spre deosebire de animale, dar se pare că unii au pierdut-o pe parcurs sau n-au avut-o niciodată.

-Adică? De ce spui asta?
-Păi cum îți poți alege lideri hoți, mincinoși, șarlatani, proști grămadă, unii care emană ticăloșie prin toți porii? Voi d-ăștia puneți să vă conducă. Unde vă e rațiunea? Ai văzut câte limbi străine cunosc eu? Voi aveți una care nici măcar limba maternă nu o știe. Despre ce rațiune vorbim?
-Hmmm…nu ești cam dur?
-Dur?? Nuuu! Sunt chiar blând. Ai văzut zilele trecute că a fost o adunare a unor oameni care susțineau hoți? Eu am văzut pe net.
-Eee…oamenii ăia sunt foarte săraci, nu trebuie să-i judeci. Nu au o educație, provin din medii defavorizate, au multe lipsuri.
-Da, au mare lipsă de creier. Și sunt săraci pentru că sunt putori. Oameni foarte leneși.
-Cum, dacă ești sărac înseamnă că ești leneș?
-Poate sunt cazuri și de oameni săraci care sunt harnici, dar părerea mea e că un om care stă în mediul rural și e sărac…apăi ăla e puturos rău. Uite, în Belgia, acolo unde m-am născut eu, oamenii se trezeau de la ora 5 dimineața. Ne dădeau mâncare, ne tundeau, ne periau, aveau și păsări, porci etc. Munceau de dimineața până seara. Eu nu auzisem de birt până să văd pe net ce e ăla. Știi de ce nu erau la noi birturi în sat? Pentru că ar fi fost goale, oamenii nu ar fi avut timp de petrecut acolo. Ia zi, milosule, ăia de i-ai văzut la tv susținând hoții, oare ce fac la ora 5 dimineața? Îti zic eu: dorm ca porcii, să-mi fie cu iertare față de prietenii mei porci. Dacă se scoală pe la 10, se duc direct la birt și se apucă de băut pe caiet, iar când primesc ajutorul social, se duc să decarteze. Tu de ăștia ai vrea să-mi fie mie milă? Nuu, vai, oricât aș fi de milos, nu-mi cere să-mi fie milă de proști și de putori.
Ia zi-mi, ai văzut interviul acela cu tanti Niculina?

-Da, l-am văzut și mi-a plăcut.
-No, și cum e cu educația? Ți s-a părut că tanti Niculina studiase la Sorbona? Nu. Dar avea minte și gândea singură. Deci lasă-mă și cu educația ta.
-Pablo, te-ai cam aprins. Cât despre oamenii ăia, s-au dus acolo pentru că au primit câte ceva. Când te ajunge foamea…te duci pentru o pungă de făină, una de mălai, mai un plin de motorină.
-Nu, nu. Se duc din cauza caracterelor infecte pe care le au. Cum adică de foame? Dar demnitatea unde le e? Și am și un exemplu. Mai știi când am venit prima oară la voi? După drumul de la Arad la Brașov, eram rupt de foame. Georgiana mi-a întins mâna în care avea porumb. Am mâncat?
-Nu.
-Vezi? Mă ajunsese foamea în stomac, așa cum zici tu, dar nu mănânc de la oricine, nu primesc nimic dacă nu am încredere și dacă nu cunosc. În schimb, oamenii ăia ar sta și în cap pentru o sticlă de ulei. I-ai văzut cum stau la cozi la mocangeli și cum se bat pe tigăi la reducere? Aia nu e sărăcie și foame. Aia e prostie omenească.

Gata, mă duc să rumeg că m-ai enervat. Și încă ceva îți mai zic.
Niciodată, dar niciodată, n-ai să vezi o turmă de alpaca defilând cu pancarte cu lupi.
Haide, pa!