Șoc, șoc, șoc!
Ce riscă Marian Godină pentru că și-a plimbat alpaca cu autobuzul.

Am primit azi zeci de mesaje cu știrea asta, așa că am să explic aici cum au decurs lucrurile.

Un jurnalist (nu știu cum l-aș putea numi) de la o publicație online cu vreo câteva mii de cititori, s-a gândit el că poate face o știre din care să-i iasă și lui de-o ciorbă.
A sunat pe la RAT Brașov, a consultat el HCL ul care reglementează transportul public de persoane din Brașov și a ajuns la concluzia că sunt pasibil de amendă între 100 și 500 de lei pentru că mi-am plimbat alpaca cu autobuzul.
Nu stiu dacă din răutate, din prostie sau din ambele, jurnalistul respectiv nu a fost în stare să se documenteze și să interpreteze corect o situație de fapt. Apoi au urmat sute de comentarii care chiar m-au lăsat mască. Te întrebi cum pot fi unii atât de lipsiți de orice logică.

Situația e cam așa. Într-o zi, plimbându-ne într-o zonă de capăt de linie RAT, am observat staționate două autobuze, ambele cu motoarele oprite, cu ușile deschise și fără călători. Pablo, fiind un animal foarte curios, s-a apropiat de ușile deschise cu intenția de a intra. Mi s-a părut amuzant să urce în autobuz și pentru că șoferul acestuia era coborât, având probabil timpul de repaus, l-am întrebat dacă poate urca atât cât să-l filmez.
Șoferul mi-a răspuns că nu e nicio problemă, ba chiar s-a amuzat și el, așa că Georgiana a urcat cu Pablo în autobuz și a coborât. Asta a durat cam 15 secunde, Pablo petrecând cam 6 secunde în interiorul autobuzului. Găsiți video aici.

În altă ordine de idei, Pablo e vaccinat, deparazitat și foarte curat. Muuult mai curat decât mulți bipezi care folosesc mijloacele de transport în comun.

Dar pentru că unde-i lege, nu-i tocmeală, iar faptul că am avut acceptul verbal al șoferului nu înseamnă că sunt absolvit de vină, cele relatate mai sus sunt doar pentru a cunoaște exact situația. Din punct de vedere legal, treaba stă cam așa:
-răspunderea fiind personală, Marian Godină nu riscă absolut nimic pentru că eu nici măcar nu am urcat în autobuz. Eu filmam. Deci responsabilitatea e a Georgianei. Vai ce râd cum dau eu vina pe ea. :)))
-articolul de lege spune cam așa:

„CONTRAVENŢII
 Art.64 Constituie contravenții în domeniul serviciului public de transport persoane prin curse regulate următoarele fapte comise de călători, persoane fizice care utilizează mijloacele de transport public local de călători pe teritoriul unităților administrativ – teritoriale membre ale Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilîă a Transportului Public Brașov
h) – introducerea ȘI transportul de către călători în mijlocul de transport public local a păsărilor sau animalelor vii, altele decât câinii;”
Amenda pentru încălcarea acestui articol este de la 100 la 500 lei.

Am scris cu majuscule acea conjuncție ȘI pentru că ea face o mare diferență.
Georgiana doar l-a introdus pe Pablo în autobuz, nu l-a și transportat. Dacă s-ar fi referit la ambele situații, în articol ar fi apărut un „sau”. Așa că acea contravenție de „introducerea și transportul” nu există, autobuzul fiind staționat.
Am înțeles, tot din presă, că Poliția Locală anchetează (cum sună!!!) acest caz deosebit de complex. Nu știu dacă e așa sau nu, nu m-a anunțat nimeni. Dar oricum ar fi, mi-e greu să cred că cineva și-ar asuma să scrie o sancțiune pentru așa ceva. De fapt…mi-era greu și să cred că cineva ar putea să scrie „Wolzvagin” și totuși s-a întâmplat.
Dacă aș contesta eventuala amendă, de fapt Georgiana, nu eu, aș putea să mai aduc în discuție și că pericolul social al faptei este inexistent, dar și că modul de constatare nu ar fi conform OG2.
Dar, pentru că sunt destui care umblă cu chichițe și portițe legislative pentru a scăpa de pârnaie după ce au furat milioane de la stat, mi s-ar părea penibil să contest așa ceva în instanță. În plus, în asemenea caz, mai mult ca sigur ar fi chemat la Judecătorie șoferul autobuzului pentru a fi audiat, lucru ce m-ar face să mă simt extrem de prost față de acel om care a fost chiar simpatic.
Așa că dacă vom primi vreo amendă pentru că am urcat cu alpaca în autobuz, o vom achita cu zâmbetul pe buze, fără să regretăm fapta, dar promițând că nu mai facem. 🙂