Cuvântul „prost” e probabil unul dintre cel mai frecvent utilizate cuvinte din limbajul nostru zilnic. „Ai văzut ce prost e ăla?”, „Uită-te la aia cât e de proastă”, „ai văzut ce a zis prostul ăla”, „îl mai știi pe prostul ăla de a fost cu noi în liceu?” etc sunt expresii pe care le folosim aproape zilnic.
Cu toate astea, în public, folosirea cuvântului „prost” atrage comentarii care mai de care mai critice, iar dacă ești atât de inconștient să folosești cuvântul ăsta vei fi imediat pus la zid de sute de conaționali înțelepți care îți vor atrage atenția asupra limbajului.

Din această cauză, mulți aleg înlocuirea „prostiei” cu lipsa de educație, traiul greu, sărăcia, precum și cu alte lucruri care l-ar salva pe omul prost de la a fi doar un prost și i-ar găsi scuze ca cele enumerate mai sus. În opinia mea, nimic mai fals. Să nu ne căcăm pe noi. (pentru pudibonzi a se citit „să nu facem pe noi).
Proști există cu duiumul, am fost, suntem și vom fi mereu într-o pandemie de prostie.
Cred că am avut cu toții prostul clasei. Pur și simplu nu-l ducea mintea. De multe ori provenea din familii foarte bune, cu părinți care încercau să-i ofere cea mai aleasă educație. Așa că treaba cu lipsa de educație pică.

Chiar ieri am văzut un video al unei persoane care, dorind să-i ironizeze pe conspiraționiștii 5g și bill gheiț, a tăiat o mască și a scos din ea o cartelă, o cameră, un pate pentru pisici, un cip și chiar o bormașină. Comentariile de la acel video te pot amuza teribil, dar îți vor și arăta că prostia nu prea ale legătură cu educația. Adică, pentru a te duce mintea că o bormașină nu poate fi împăturită într-o mască de unică folosință și că filmul e o satiră, nu aveai nevoie să fi terminat Oxford și nici să fi primit o instrucție prea aleasă. Era nevoie de un minim de inteligență, minim care s-a dovedit a fi prea mult pentru unii care, făcându-l invidios până și pe Sherlock Homes, au ținut să comenteze că filmul e o făcătură și i-au transmis autorului să-i fie rușine pentru încercarea lui de a minți poporul.
Chiar mă gândeam cu spaimă că e posibil ca unii chiar să se fi apucat de tăiat măști pentru a scoate autofiletanta mult dorită. Oricum nu m-ar mira, să nu uităm că acum câțiva ani cineva și-a introdus două ciocane în fund pentru că era constipat după ce mâncase cireșe, gândindu-se că cele două ciocane ar putea sparge sâmburii și i-ar elibera astfel valva înțepenită. De ce două ciocane și nu doar unul? Pentru că omul s-a gândit că unul ar ține contra, deci totuși nu era chiar atât de prost, am putea spune că i-a fugit mintea.

La polul opus, am avut de-a face cu o grămadă de persoane cu lipsă totală de educație, proveniți din familii destrămate, fără pic de școală, care au ales săvârșirea de infracțiuni ca mod de a trăi.
Modul în care încercau să ne fenteze, vorbind codat pe telefoane și folosind tot felul de tertipuri pentru a nu fi prinși era unul sclipitor care de multe ori ne uimea. După cum spuneam, erau persoane fără pic de școală, fără educație, dar chiar geniali aș putea spune.

Așa că, zic că ar trebui să recunoaștem că prostia omenească există și nu are nicio limită. Vei vedea azi un prost și vei putea jura că mai prost decât el nu are cum să existe, dar asta doar până mâine, când vei vedea un altul de o mie de ori mai prost care, la rândul lui, va fi rapid detronat.

Cu toate astea, lipsa totală a oamenilor proști cred că ar crea un real dezechilibru, ei pot fi utili și au rolul lor în orice societate. Cine denigrează România spunând că aici sunt cei mai proști oameni, probabil că nu a ieșit din țară să vadă că proștii sunt pretutindeni.
Diferența e că în alte țări proștii sunt așezați pe locurile lor, în timp ce la noi sunt unii cu putere de decizie și care influențează viața altora.

Chiar azi am citit că a zis cineva mai demult, nu mai rețin cine, că orice om e prost minim cinci minute pe zi.
În speranța că nu am scris articolul ăsta chiar în acele cinci minute, vă urez o seară faină!