România este țara în care, fără voia mea, m-am născut. Aici am crescut, am mers la școală, mi-am format o meserie și tot aici locuiesc și merg la serviciu.
De cincisprezece ani sunt mult mai conectat la problemele societății pentru că am ales să fiu polițist.

Profesia asta mult blamată este, după părerea mea, singura care îți oferă un contact brutal cu absolut toate clasele sociale, etniile, tipologiile și care îți oferă acces în cunoașterea reală a oamenilor aflați în toate stadiile de dezvoltare și cu toate problemele, neajunsurile sau împlinirile lor.
Dacă nu mă înșel, Vasile Lascăr, fost ministru de interne liberal, spunea că Poliția reprezintă cel mai bun loc pentru a observa societatea exact așa cum este ea.

Sute de mii de imagini nefiltrate mi-au trecut prin fața ochilor în cei cincisprezece ani, unele mi-au rămas adânc întipărite și voi rămâne cu ele în cap toată viața, altele mi se ștergeau din memorie de cum plecam de la serviciu.
Am luat contact cu zeci de mii de indivizi, am ascultat mii de probleme, mii de situații, relatate de boschetari, de copii, de medici, de ingineri, de muncitori, de drogați, de criminali, de aurolaci, de cerșetori, de celebrități, de mecanici, de oameni bolnavi sau sănătoși, de tineri, de bătrâni. Am întâlnit oameni calmi, în crize de nebunie, agresivi, periculoși sau inofensivi.

Am întâlnit prostia în cea mai pură formă a ei și de multe ori am încercat să fac un clasament al celor mai proști oameni pe care i-am întâlnit.
Mi-a fost imposibil, căci locul 1 era foarte rapid furat de un prost și mai mare decât campionul de până atunci.
„Prost” e un cuvânt din DEX, folosit zilnic de majoritatea oamenilor, dar în public de ferim adesea să-l folosim și îl preferăm pe „naiv” sau pe „manipulat” sau pe „needucat”.

Adevărul e că suntem înconjurați de proști, iar pe zi ce trece am impresia că țara asta e sufocată de prostie. Prostie cât cuprinde oriunde te uiți cu ochii. După mine, asta e principala cauză a tuturor relelor. Prostia umană. Nici măcar în lista cu cauzele accidentelor rutiere nu se regăsește acolo „prostia”. Culmea, cred că prostia e cauza principală, că d-aia se urcă omul beat la volan, d-aia intră în curbă cu 200.

Ori de câte ori se întâmplă ceva rău, aceiași proști strigă către politicieni.
Revenind la Vasile Lascăr, v-aș ruga să citiți câte ceva despre el, despre ce a făcut pentru Poliția Română, despre ce fel de om politic a fost.
A rămas în istorie drept un om care a făcut lucruri mărețe, asta fiind răsplata lui pentru cariera politică.
Sunt tare curios ce vor citi urmașii noștri, dacă nu vom rămâne naibii sterili de la vaccin, (proști mai sunteți, mă, proștilor, care vă uitați în gura cascadei urlătoare), despre politicienii noștri de acum.
Oare ce va învăța tânărul pregătit de bacalaureatul, din anul 2120, despre domnul ministru Lucian Bode?
Că a fost implicat într-un accident rutier în timp ce șoferul gonea cu girofaruri și sirene fentând astfel coloana de proști, iar apoi a declarat că el dormea cuminte pe bancheta din spate. Va citi elevul mai departe că după acest incident, omul nu a dispărut din viața publică, ba chiar a ajuns ministru la Interne, ba chiar și la Justiție.
S-a revoltat careva? Se revoltă careva pentru asta? Nu prea.

Mai scrie Godină, dar când scrie, e repezit de câte-un prost care-l acuză că a primit un os ca să scrie asta. Pentru că prostul se raportează la el, el care ar hali cu nesaț din oasele aruncate. Prostule, care ești tu prost, există încă oameni cărora nu le plac oasele aruncate și care nu le acceptă. Ba mai mult, există oameni cărora nu îndrăznește nimeni să le arunce oase pentru că știu că și le-ar lua înapoi în cap. Au încercat câțiva să-mi atragă atența subtil să nu mai scriu despre ei, dar s-au lămurit repede că nu-s omul căruia să-i transmită d-astea, căci am scris cu mai mult patos și o voi face la fel. Probabil tot de prost.

Ce vor citi oamenii peste 100 de ani despre Rareș Bogdan, omul trimis de români să ne reprezinte în Europa?
Cum i se ștergeau lui postările singure de pe Facebook? Chiar am vrut azi să-i las un comentariu, dar iar „i s-au șters” postările. Numai pentru minciuna asta nu-l pot vedea pe acest om în ochi.

Ce vor spune românii când vor citi în cărțile de istorie cum se organizau proteste în fața instanțelor pentru a se lua apărarea hoților?
Se vor mândri probabil la capitolul cu Ordonanța 13, atunci când românii au arătat că sunt printre ei destui și cu principii.

Apropos, am ieșit atunci în stradă împotriva acelei ordonanțe, atât! Nu pentru a-l ajuta pe Rareș Bogdan sau pe Lucian Bode să ajungă oameni mari în stat. Sau pe alții. Doar silă pot simți.
Vor afla probabil de Colectiv și, datorită tehnologiei, chiar a ăsteia pe care proștii o contestă zilele astea, vor putea vedea și video-uri.
Poate tot în video-uri vor vedea apoi cum un primar se filma într-un rol de teatru penibil cum făcea treabă prin cartiere, jignind subalternii public sub aplauzele miilor de spectatori proști entuziasmați. Proști mai sunteți, Doamne, dacă nu aveți măcar atâta inteligență cât să realizați cât de pervers se joacă omul ăla cu voi, bazându-se chiar pe faptul că sunteți… proști. Și mulți, desigur.
Au urmat incendii în spitale.

Că tot veni vorba de spitale și de corupție, nu pot uita revolta oamenilor când mascații au intrat în casa unui astfel de hoț din spitale. Mă uitam învins de atâta prostie și nu înțelegeam cum se poate întâmpla una ca asta. Hoțul să aibă parte de simpatia celor de la care a furat. Proști… mulți!

Ne-a lovit pandemia, pandemie care, cu sprijinul hoardelor de imbecili, a scos pe scena publică noi personaje care s-au cățărat cu pași repezi pe muntele de prostie, ajungând în vârf.
Ar mai fi multe de scris, dar sunt prea nervos și nu mai am chef.
Azi au murit iar 7 oameni, tot în spital. Într-o secție ATI, acolo unde ajungi cu speranța că mai ai o șansă. Ce șansă să ai, înconjurat de proști și de hoți?
Ce șanse să ai, când Superman zboară doar pe Instagram?
Ce șanse să ai în „România Educată”?
Semnat: un prost!