Valuri de cultură s-au revărsat zilele astea asupra plaiurilor mioritice ale Facebook-ului.
„M-ai bine rămâneai la tine în Moldova”, „teai făcut de râs numai âmi place de tine”, „ești o proastă”, „de acum vor fi mulții oameni in potriva ta”, „declară public câți bani ai încasat pe seama lui Brâncuși” sunt doar câteva dintre comentariile pe care am avut răbdare să le citesc.

Desigur că cei care le-au scris sunt oameni culți, oameni care au citit cărți întregi despre opera lui Brâncuși și au rămas fascinați de geniul „domnului sculptor”. Cumva, nu prea știu ei să scrie în iubita lor limbă maternă, pe care și-ar apăra-o cu sânge de ar fi nevoie, dar, de altfel, sunt cunoscători fini ai operei marelui nostru sculptor.

Parcă îl și văd pe Neculai, cel căruia „numai îi place” de Irina Rimes, cum stă el la masa de dimineață alături de familie și, întingând o bucățică de marmeladă pe o felie de pâine, își întreabă fiul:
-Ia, zi, Mihuț, care este singurul monument public din București al lui Brâncuși? Asta dacă vrei marmeladă.
Mihuț răspunde fără să ezite, semn că opera lui Brâncuși nu are secrete pentru el.
-Singurul monument public din București al lui Brâncuși este bustul medicului Carol Davila și este amplasat chiar în curtea Spitalului Militar Central. A fost realizat începând cu anul…
Mihuț e întrerupt de maică-sa, care îi turnă niște ceai în cană și adresă mesenilor o întrebare pe un ton retoric.
-Eu stau așa și mă gândesc uneori, îndeosebi seara înainte de culcare, oare ce a vrut să spună Brâncuși când a zis că „la umbra marilor copaci nu crește nimic”?
-De fapt a zis “Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres!””, interveni Neculai cu un aer de superioritate.
-Dar, gata, să mâncăm acum, iar la cină vom dezbate ce a vrut să spună Brâncuși când a părăsit atelierul lui Auguste Rodin. E foarte interesantă această temă!

Ce utopie! Aș băga mâna în foc că Neculai știe mai multe despre Irina Rimes decât despre Brâncuși, Mihuț a auzit de Irina Rimes și probabil, datorită ei, sau mai bine zis din cauza ei, a auzit pentru prima dată de Brâncuși, în timp ce mă-sa se uită cu fascinație, nu la Coloana Infinitului, ci la noua apariție a Vulpiței de la Acces Direct.