Abuz! Abuz! Abuz!
Ca de fiecare dată când are loc un eveniment în care sunt implicați polițiști, și de data asta am fost asaltat de mesaje și tag-uri.
Titlul știrii era fix ăsta:

„S-au purtat ca nişte huligani. Ca nişte hoţi de buzunare care tâlhăreau împreună. Mă doare braţul, omul ăla a fost o brută” – Jurnalistă luată cu forța de poliţie.

Pentru a-i vedea pe cei care s-au purtat ca niște huligani, ca niște hoți de buzunare care tâlhăreau împreună, m-am uitat la filmarea atașată știrii.


N-am văzut pe acolo nici hoți, nici tâlhari și nici brute. În schimb, am văzut un polițist solicitându-i unei doamne, în mai multe rânduri, să se legitimeze. În loc să-i dea polițistului documentul de identitate, cu asta încheiându-se circul, doamna îl soma pe polițist să păstreze distanța. Da, sună uluitor. O persoană căreia polițistului îi cere să se legitimeze îi răspunde în mod repetat polițistului: „păstrați distanța, păstrați distanța!”. Mai că mă așteptam ca doamna să scoată și vreun spray sau chiar un pistol. Sau măcar să-i dea o amendă polițistului, dacă tot erau inversate rolurile.

După lungi discuții, mult prea lungi, după mine, doamna care refuza în continuare să se legitimeze este dusă cu forța în sediul secției de poliție. Perfect legal! Exact asta se face, conform legii, atunci când o persoană refuză să se legitimeze.
Revenind la spusele doamnei jurnalist referitoare la comportamentul de huligani, hoți de buzunare și tâlhari al polițiștilor, aș avea de făcut niște mențiuni.

Doamnă jurnalist, un tâlhar nu vine să se roage să-i dai buletinul, iar dacă ar face asta, te asigur că nu ai avea tupeul pe care l-ai avut față de polițiști, ci i l-ai da în secunda doi.
Da, e trist că tocmai faptul că știi că polițiștii nu se vor purta ca niște huligani îți dă curajul să îi iei la întrebări și să refuzi să te legitimezi în fața lor. Pentru că, încă o dată spun, în fața unor huligani nu ai avea curaj vreodată să te comporți astfel.

Mai trist decât comportamentul doamnei, pe care îl pot pune pe seama lipsei de publicitate și notorietate, este reacția majoritătii oamenilor care au comentat la respectiva postare. Aproape toți vorbeau de abuzul polițiștilor, îi înjurau, adresau tot felul de cuvinte și emiteau fel și fel de păreri, niciuna care să aibă vreo logică juridică, ci numai aberații.
Unul spunea că abuzul politistului constă în însăși privirea acestuia amenințătoare. Altul că ar trebui să fie în pușcărie. Fel și fel de comentarii, de te cruceai citind, fără că vreunul dintre acești comentatori să se întrebe de ce nu o fi vrut jurnalista să se legitimeze.
Îmbucurător este că majoritatea acestor comentarii erau scrise cu greșeli gramaticale grave, fapt ce mie, unuia, îmi spune multe.