E plin Facebook-ul de știrea că polițiștii dau în judecată trupa „Paraziții” pentru versurile melodiei „Antimiliție”. Asta chiar e o știre, numai că lucrurile nu stau chiar așa.
Cei care au anunțat că vor acționa în instanță trupa nu sunt nici „Poliția Română” ca instituție și nici „polițiștii”.

E vorba de un sindicat al polițiștilor, al cărui număr de membri nu îl cunosc. Teoretic, respectivul sindicat își reprezintă acei membri, dar sunt convins că nici măcar aceia nu au fost întrebați ce părere au despre această acțiune în instanță. Așadar, aș concluziona că această decizie aparține unui număr restrâns de oameni, liderii sindicatului, unii dintre ei nefiind polițiști.
Prima reacție la acea melodie, venită din partea unui polițist, am văzut-o pe un grup închis de Facebook, cu câteva mii de membri, majoritatea, dacă nu toți, polițiști. Atât activi cât și pensionari. Respectivul polițist se întreba dacă, pentru acele versuri, nu ar putea încheia un proces-verbal prin care membrii trupei „Paraziții” să fie sancționați contravențional.
Am citit cu întristare și dezamăgire acea postare, întrebându-mă câtă minte îți trebuie ca măcar să-ți treacă prin cap așa ceva.
Mi-a venit inima la loc când am citit comentariile, un adevărat festival.
Aproape toate îl ironizau și îl întrebau dacă mai are și alte idei la fel de mărețe. Mulți polițiști spuneau că au ascultat respectiva melodie chiar și în mașina de poliție și nu s-au simțit lezați deloc.
Ba chiar îmi aduc aminte de melodia „Trei agenți” care era în mare vogă prin Loganurile de poliție, la vremea ei.
La respectiva postare, de care vorbeam mai sus, erau și câteva comentarii, puține, din fericire, în care unii polițiști se simțeau lezați de versurile melodiei și spuneau că ar trebui luate măsuri. Faptul că cei care lăsau astfel de comentarii erau în mare parte pensionari, m-a făcut să mă bucur. Ce măsură mai bună ai putea lua, decât cea de a nu asculta melodia?
Simplu: nu îți place, nu asculți!
Titlul fiind „Antimiliție”, mă gândesc că milițienii ar trebui să fie cei care să se simtă lezați. Și probabil că așa și e.
Va trebui să ne intre în cap că imaginea Poliției Române nu ne-o fac alții, ci noi „înșivă”. (ca să inserez o glumiță)
Un polițist prins beat la volan, unul pedofil, unul șpăgar, unul informator la infractori și exemplele pot continua. O știre cu unul d-ăsta face mai rău imaginii poliției decât un milion de melodii de la „Paraziții”.
Aaa…și chiar anunțul unui sindicat, cum că dă în judecată o trupă de rap, face deja mai mult rău imaginii decât o face melodia în sine.
P.S. vă asigur că înghesuiala la examenul de admitere în Poliție va fi la fel de mare ca în fiecare an, chiar dacă doritorii au ascultat sau nu versurile de la „Paraziții”.

Cât despre melodie, am ascultat-o de câteva ori, nu pot spune că îmi vine să dansez pe ea, dar nici nu m-a deranjat personal cu ceva. Melodia mea preferată a lui Cheloo rămâne „Vicii”.