Bănuiesc că astfel de lucruri se întâmplă pe la toate inspectoratele de poliție din țară, dar pentru că nu aș putea veni cu probe concrete în susținerea unei astfel de afirmații, am să mă rezum la a vă povesti despre un caz petrecut la IPJ Brașov, caz pe care îl cunosc.
După o carieră de polițist-șofer, plimbător de hârtii și prin alte locuri călduțe, s-a trezit un nene că vrea să iasă la pensie. Dar ieșind la pensie de pe un astfel de post, pensioara ar fi fost una mai mică decât dacă ar fi lucrat undeva în stradă sau în condiții mai grele. Ar fi avut omul ore de noapte, week-end-uri lucrate și plătite, sporuri etc. Astfel i-ar fi crescut salariul și implicit pensia.
Așa că, băieții deștepți s-au gândit să-l ajute și, înainte cu câteva luni, să-i găsească omului un loc de muncă care să includă sporuri, ore de noapte și de week-end. Și au ajuns ei la concluzia că omul ar fi numai bun de SAS. Da, știu, e amuzant, dar în același timp trist de adevărat. Vă dați seama cât de apt pentru Serviciul de Acțiuni Speciale e un om ajuns la vârsta pensionării? Și ca să nu-l pună pe om în postura de a merge la vreo descindere și să rămână atârnat cu nădragii în vreun gard, l-au „ascuns” la Compartimentul Pirotehnic. Acolo, cu bombe, explozibili etc. Acolo unde băieții ăia au poate câteva zeci de cursuri în care au învățat ce să facă în cazul unui atentat cu bombă.
Am întrebat și eu de curiozitate, ce se întâmplă în cazul vreunei urgențe când e nenea ăla de serviciu?  Cică îi cheamă pe ceilalți de acasă de urgență. Pe ăia care au făcut cursuri luni de zile, cursuri care, paradoxal, nu li se iau în calcul la vechimea în muncă.
Că-i cheamă pe ei mi se pare logic, că doar nu l-o lăsa pe nenea care n-are nicio treabă cu meseria asta să taie vreun fir roșu.
Așadar, domnule insepctor șef, că tot vă place să vă cereți scuze dintr-o amabilitate excesivă, vă dau niște idei de cerut scuze:
Cereți-vă scuze tuturor tinerilor care își doresc să ajungă la SAS, dar nu au loc de câte un fost șofer care ocupă locul cât să-i crească si lui salariul înainte de pensionare.
Cereți-vă scuze de la polițiștii operativi care au înghețat zile și nopți pe străzi, au lucrat de Crăciun și de revelion, și care vor avea aceeași pensie cu câte un orientat d-ăsta de și-a găsit vocația de luptător SAS chiar înainte de a se pensiona, după ce lucrase restul carierei de luni până vineri de la 8 la 16.
Cereți-vă scuze brașovenilor și spuneți-le pe mâna cui era acest județ în cazul vreunui atentat real cu vreun explozibil.
Cereți-vă scuze de la pensionarii români cu pensii mizere, care nu pot apela la astfel de tertipuri.
Iar celor de la Direcția de Control Intern din IGPR, le transmit ca în loc să mă pună pe mine să fac rapoarte pentru prostii de trei lei imaginate de ei, așa cum am făcut ieri, mai bine să se ocupe de astfel de cazuri. Pe astea nu le vedeți sau vă e teamă?