Presa va căuta întotdeauna senzaționalul și subiectele care vor atrage publicul.
Așa se face că de-a lungul timpului au apărut știri cu polițiști ieșiți la pensie la vârste fragede și cu pensii foarte mari. Faptul că un polițist a ieșit la pensie la 42 de ani cu o pensie de peste 11000 de lei este într-adevăr o știre foarte bună pentru că provoacă indignare. Și pe bună dreptate.

Dar aceste știri induc publicului ideea total eronată că polițiștii ies la pensie la 42 de ani și cu pensii speciale enorme.
Așadar, ce vedeți dumneavoastră la știri nu sunt altceva decât niște excepții, sunt unii care au găsit fel și fel de portițe ca să părăsească sistemul atât de devreme și cu pensii atât de mari. În niciun caz nu sunt polițiști simpli, de stradă. Eu am colegi, chiar și la SAS, de peste 50 de ani. Un coleg care a ieșit la pensie de curând are o pensie de 3500 de lei. Nu se poate spune că e o pensie mică, dar nici una enormă, așa cum se crede în spatiul public.

Legat de salarii, căci și despre ele se vorbește că ar fi foarte mari, am să dau exemplu salariul meu de luna trecută. Am luat salariu 4400 de lei. Ca să nu mai fie nevoie să răspund comentariilor în care voi fi întrebat dacă nu mai am și alte sporuri, norme de hrană etc, scriu aici că cei 4400 de lei reprezintă totalul banilor intrați pe card. Adică e acolo inclus tot. Am 15 ani vechime în poliție, din care 12 petrecuți la rutieră, numai în stradă, și 3 la Serviciul pentru Acțiuni Speciale. Pentru acuratețe, pot spune că salariul diferă de la lună la lună, în funcție de orele de week-end lucrate. Așadar, sunt luni în care am ajuns la salariul de 4800 de lei, chiar și 4900, dar niciodată nu am depășit această sumă.

Vi se pare mult ca un polițist de la „mascați” să aibă salariu de 4400 de lei? Repet, ăsta e salariul complet, cu toate sporurile și cu tot cu norma de hrană. Mie mi se pare că e destul de mic, ținând cont de riscuri, de faptul că îmi petrec multe nopți, sâmbete, duminici și sărbători la muncă. Ba mai mult, se întâmplă ca de multe ori să fiu chemat din timpul liber la câte o percheziție sau altă misiune. La finalul misiunii, scriu într-un registru câte ore am fost la serviciu și, în termen de 60 de zile, sunt obligat să îmi iau acele ore liber. Doar când e posibil, că nu-i posibil mereu.
Deci orele suplimentare, (se adună destul de multe în fiecare lună) nu se plătesc, ci se compensează cu timp liber.

Postez asta pentru că tot citesc o știre în care se arată că o doamnă fost polițist s-a pensionat la 42 de ani cu ditamai pensia și că acum a fost numită secretar de stat la MAI. Am citit și un text pe undeva în care cineva care lucrase cu această doamnă spunea că e doxă și una dintre cele mai mari profesioniste cu care a avut ocazia să lucreze. Habar nu am, nu o cunosc pe acea doamnă, așa o fi, totuși ceea ce a făcut mi se pare profund imoral, profesianismul dumneaei pălește în fața acestui gest, iar numirea dumneaei la MAI alimentează ideea că polițiștii se pensionează încă din adolescență, cu pensii enorme.

În concluzie, dacă nu sunt de acord cu protestele polițiștilor nu înseamnă nici pe departe că sunt mulțumit de salariul meu sau că îl consider suficient. Am explicat destul de clar de ce nu aș protesta acum, nu mai reiau, dar 4400 de lei, salariul unui polițist de la „forțele speciale”, mi se pare un salariu mic. Și nici pensia nu e deloc aproape de mine.