Calea ferată din România are un ecartament de 1435 mm, iar tensiunea în linia de contact este de 27000 de Volți.
Dacă prima informație o poți verifica foarte ușor cu o simplă ruletă, pe cea de-a doua ar trebui să o iei de bună doar pentru că așa spun profesioniștii care lucrează în infrastructura căilor ferate electrificate. Probabil că se poate măsura cu vreun voltmetru mai aparte, dar nici dacă l-aș avea nu m-ar mânca în cur să mă apuc de măsurat așa ceva. De fapt nu mă văd nici stând între șine cu o ruletă pentru a măsura ecartamentul și nu recomand cuiva să facă asta.

Deși nu-l vezi, curentul electric cu o așa tensiune te poate face scrum. La o simplă căutare pe Google poți găsi o mulțime de oameni electrocutați mortal după ce au luat contact cu linia de înaltă tensiune sau care s-au suit pe vreun tren pentru un selfie și au făcut un arc electric fără să fie nevoie să atingă firul.
Concluzia e că trebuie stat departe de linia de contact.
Acum, gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă o persoană, din afara domeniului sau chiar un electrician, ar nega existența acestei tensiuni din fir și ar îndemna lumea să facă selfie-uri liniștiți cocoțați pe locomotive, căci nu li se poate întâmpla nimic. Ar comite acea persoană vreo infracțiune dacă cineva ar muri urmându-i sfaturile? Sau s-ar putea scuza la un eventual proces, prevalându-se de dreptul la liberă exprimare?
„Mi-am spus și eu părerea, am dreptul ăsta, nu? Iar părerea mea e că pe firul ăla circulă doar 12 volți, e conectat doar la o baterie banală cu curent continuu.” Ar fi asta scăparea lui?
Unii ar spune că da, pentru că sunt mulți care nu înțeleg acest drept la liberă exprimare și consideră că pot spune absolut orice le trece prin căpuțurile bine odihnite.

Puțini dintre ăștia menționați mai sus, nu au nici cel mai mic habar despre faptul că, în mai multe țări, printre care și în mult iubita lor patrie, România, negarea Holocaustului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.
Articolul de lege sună fix așa:  „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Cu alte cuvinte, ești liber să crezi că genocidul evreilor nu a existat deloc sau că evreii  nu au fost exterminați chiar atât de mulți (adică să negi sau să minimalizezi) dar îți este interzis să spui asta în mod public.
În același timp, în plină pandemie, fel și fel de persoane, neavizate sau chiar medici, susțin în continuare că virusul SARS Cov 2 nu există sau că există, dar că nu e chiar așa de grav cum se spune. Adică neagă ori minimizează efectele acestuia. Dacă în cazul comiterii infracțiunii de negare a Holocaustului efectele sunt de ordin moral, în cel de-al doilea caz, cel al negării existenței virusului, consecințele pot fi fatale. Adică pot muri oameni din cauza unor părerologi dobitoci, care fac asta din prostie pură, ori ticăloși, care fac asta din interes (politic sau de altă natură).

Odată cu apariția vaccinului, vor apărea și mai mulți experți. „Prostănacii” ăia de au muncit neîntrerupt pentru a concepe un vaccin, și au și reușit, vor fi contraziși de ‘nea Gicu din Berceni sau de tanti Marghioala de la frizeria din cartier, devenită între timp hair-stilist.
Ba vor fi și persoane publice care vor emana tâmpenie prin toți porii și vor explica la ce riscuri ne supunem dacă ne vaccinăm.
Pentru că, nu-i așa, ce distanță poate fi de la „ți-am dat un ineeeel” la „ți-am făcut un vaccineeel”?

Vaccinarea nu poate fi obligatorie și, în mod clar, trebuie să fie alegerea personală și bine documentată a fiecăruia.
Dar a îndemna lumea să nu se vaccineze că „se vor transforma în urieși” așa cum văzusem într-un video distribuit de peste patruzeci de mii de ori, sau că vor face leucemie, așa cum ne spunea o doamnă oftalmolog, ar trebui să constituie infracțiune.

În aceste vremuri tulburi, dacă aș fi parlamentar, aș lăsa la o parte orice formă de populism și m-aș transforma în cel mai nepopular politician al vremii. Căci nu aș ezita să vin cu un proiect de lege prin care negarea, contestarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a existenței virusului ori a efectelor acestuia să constituie infracțiune.