Vulpița e din nou în trending pe youtube, urmată de aproape de un manelist cu femei în lesă.
Pe locul trei e vreo altă mizerie muzicală.
Pe instagram lucrurile stau cam la fel. O pisi cu buci încovoiate adună zeci de mii de inimioare, iar în scurt timp devine influencer în căutare de mese gratis la restaurante, abonamente moca la sală. Apoi trece la nivelul următor și ajunge să facă reclame la diverse produse. Deja are un nume.

În același timp, un pianist care a muncit toată viața, încercând să se adapteze la era internetului, își face un canal de youtube și adună cel mult 5000 de abonați și tot atâtea vizualizări.

O femeie care până nu demult își introducea morcovi prin cavități expuse la vedere, mimând orgasme contra unor sume de bani plătite prin card bancar de diferiți obsedați sexual, amatori de video chat, se adaptează și ea vremurilor și trece de la capetele rotative ale vibratoarelor la virusul cu aspect de coroană solară, devenind brusc epidemiolog. Pe parcurs devine expert și în vaccinuri, iar postările ei bine documentate adună câteva zeci de mii de distribuiri.

Iar noi, ăștia de ne credem mai „dăștepți”, ne minunăm de pe margine și exclamăm: Doamne, cât de mulți proști are țara asta!
Serios acum, de câte ori nu ați exclamat propoziția asta? „Doamne, ce de proști are țara asta!
Dar oare așa să fie? Faptul că Vulpița e în trending denotă că suntem o țară de idioți?
În niciun caz. Sunt mulți, da, ca în orice societate, dar nu mai mulți ca oamenii cu un iq mediu sau ridicat, căci dacă oamenii ăștia ar fi majoritari, societatea ar intra în colaps.
Aici e vina noastră, ăstora „dăștepții” și am să vă zic de ce cred eu că e așa.
Proștii sunt mult mai vizibili și mult mai uniți.
Idiotul de uită la noua melodie a „artistului” său preferat, iar la final dă share, videoclipul cu vreun leu rănit sau cu vreo femeie în lesă ajungând vizibil pentru alte câteva sute de imbecili. Că doar tot d-ăștia ca el are în lista de prieteni. Ăia se uită și ei, iar apoi, fiind încântați, se abonează canalului de Youtube. În final, dau și ei share spre alte hoarde de prostănaci care fac la rândul lor același lucru.

Am pățit de multe ori, atunci când am scris despre un astfel de personaj, încercând să atrag atenția că sunt toxice și împrăștie mizerii, să primesc mesaje de la oameni inteligenți cu textul: „nu te coborî la mintea lui” sau „lasă-i în plata Domnului, nu te pune la mintea lor”.
Ok, hai să-i lăsăm cu toții, dar apoi să nu te miri când ai s-o vezi pe maică-ta lăsând un comentariu vreunei videochatiste cu textul „Felicitări, doamnă, pt curajul de a spune lucrurilor pe nume!”.

Dar adevăratul motiv pentru care ăștia ies în față mult mai repede e altul.
Îți place să crezi despre tine că ești un om inteligent, cu capul pe umeri, nu?
Ia uită-te pe youtube și vezi la ce canale ești abonat? De câte ori nu te uiți la piesele unor artiști fără să fii abonat la canalul lor?
Dar pe Facebok? De câte ori ai comentat ceva sau ai distribuit un text care ți-a plăcut?
Așa-i că faci asta cam rar sau deloc?
De ce? Pentru că noi „suntem oameni calculați, dom’le”, citim, ne place, dăm un like uneori, și pe ăla cu greu, dar nu distribuim, nouă ne place să stăm în banca noastră, că deh, suntem oameni deștepți.
De multe ori primesc mesaje care încep cu „Marian, te urmăresc de f mult timp, deși nu comentez niciodată pe pagină. Vreau doar să-ți mulțumesc”.
Sunt convins că vă veți regăsi mulți, chiar și eu sunt așa.
Dar apoi să nu ne mai mirăm de ce un text al vreunui impostor adună zeci de mii de distribuiri, în timp ce un articol excelent scris al vreunui gazetar genial abia e distribuit de 500 de ori.
Pentru că nouă ne place „să stăm în banca noastră” și să apreciem din umbră, să fim „calculați”.
Începând de azi, după ce voi viziona o piesă pe Youtube, dacă îmi va plăcea, o voi distribui.
La fel voi face și cu un text care îmi va plăcea.