Pot polițiștii să aibă și alte venituri în afara salariului de politist? Pot încasa drepturi de autor? Dar pot presta servicii? Pot lucra și în mediul privat?
Textul va fi puțin mai greuț, din păcate chiar pentru cei care, de câteva zile, îmi tot comentează pe pagină că am făcut niște contracte pe drepturi de autor, ca să maschez de fapt niște prestări de servicii care, după cum spun ei, le-ar fi interzise polițistilor. De unde știu ei asta? De la al lor guru, cel pe care îl cred orbește orice ar abera el.
Am constatat de-a lungul vremii că omul, cu cât are un vocabular mai precar și o minte mai răruță, cu atât aderă mai repede la cuvinte pompoase pe care nu ezită să le utilizeze cât mai repede de la momentul în care le bagă la cutiuța, căci riscă să le uite înainte de a le rosti sau scrie măcar o dată. Și ar fi păcat să nu-i vadă și alții cât sunt ei de „dăștepți”.
Așa se face că oameni fără nici cea mai mică idee despre cum este legal îmi scriu în comentarii că am încălcat legea, că știu ei legile și Statutul politistului care interzic polițiștilor să aibă alte activități în afara profesiei lor.
Dacă l-ai lua la bani mărunți pe unul d-ăsta și l-ai întreba ce e „Statutul polițistului” ar răspunde probabil că e poziția în care stă polițistul. Nu cred că are vreunul dintre ei habar ce scrie acolo, dar a fost de ajuns ca cineva să-i lumineze.
Ca să intru în subiect, calitatea de polițist presupune restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți inclusiv prin instituirea unor interdicții și incompatibilități, în cazurile și condițiile prevăzute expres de lege. De lege, da? Nu de vreunul de pe internet care aberează.
Cadrul legal general este reprezentat de Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului, care prevede la art. 45, alin.1, litera g, următoarele:
Polițistului îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar.
Până aici a fost greu? Nu cred. Să continuăm atunci.
De asemenea, tot prin Legea 360/2002, polițistului i se interzice conform articolului 45, alin. 1, lit h și i următoarele:
h) să exercite activități cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea și demnitatea polițistului sau a instituției din care face parte.
(De exemplu, m-aș încadra aici, probabil, dacă aș face în timpul liber videochat.)
i) să încalce regimul juridic al conflictului de interese și al incompatibilităților, stabilit potrivit Legii 161/2003.
Dar ce o fi conflictul de interese?
Conflictul de interese, potrivit art. 70 din Lg 161/2003, este situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.
Cu alte cuvinte, dacă ești polițist la Serviciul Arme, nu poți lucra ca instructor într-un poligon privat de tragere, pentru că ai atribuții în a controla astfel de activități. E un exemplu pueril care mi-a venit acum prin minte.
Dacă ești polițist la rutieră nu poți face taximetrie. Și multe altele.
Dar dacă ești polițist la SAS, poți lucra ca instructor de fitness, instructor într-un poligon privat de tir sau să mergi să faci stand-up?
Să ne gândim.
Polițiștii de la SAS au vreo atribuție de a controla sau a cerceta? Nu au. Au aviz de poliție judiciară? Nu au.
Apropos de avizul de poliție judiciară, pe acesta îl aveam și eu când am fost la rutieră și îmi conferea un spor de 5% la salariu. Odată cu transferul la SAS, acest aviz mi-a fost retras, întrucât la SAS nu am astfel de atribuții pe linie de cercetare penală. La SAS m-am transferat pe o funcție echivalentă cu cea pe care o aveam rutieră, adică, ce să vezi, pe exact același salariu, mai puțin acel spor de poliție judiciară. Deci recompensa „dată de Carmen Dan” de a mă transfera la SAS, „acolo unde sunt salarii și sporuri mult mai mari”, „pentru a mă da de partea mafiei” este doar în capul unuia care vorbește ca să aibă ce vorbi. Dar, din nou, unii cred tot ce aud. Repet, la SAS am același salariu pe care l-aș fi avut la rutieră.
Revenind la subiect, dacă a doua zi după ce am fost la Iumor, ar fi avut loc o percheziție la sediul lor și ar fi fost solicitat SAS Brașov, ce s-ar fi putut întâmpla?
M-aș fi ridicat în picioare și aș fi zis „Mă, băieți, terminați cu prostiile că eu ieri am fost acolo!”.
Îi și văd pe cei care ar fi muncit în dosar la partea de cercetare cum ar fi reacționat. „Aoleeeu, așa e. A fost Marian acolo, hai să o lăsăm baltă! Anulăm! Toată lumea acasă!”
E o utopie. Aș fi mers și mi-aș fi făcut meseria fără nicio opreliște, pentru că eu nu am nicio putere de decizie. Dacă aș fi fost eu polițistul de la cercetări penale, ar fi fost cu totul altceva, s-ar fi putut interpreta că aș avea posibilitatea să fac niște favoruri etc.
Să continuăm cu ceva și mai frumos, din aceeași lege 161/2003 care, la art. 96, alin 1, spune așa:
„Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special (adică polițiștii) POT exercita funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al CREAȚIEI LITERAR-ARTISTICE.
Funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statut special (adică polițiștii) POT EXERCITA FUNCȚII ÎN ALTE DOMENII DE ACTIVITATE din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca functionar public, potrivit fișei postului.”
Așadar, i-aș întreba eu pe experții care mă tot ceartă de câteva zile și mă pun la punct pentru că „știu ei mai bine”, care e legătura directă sau indirectă între ce fac eu (participarea la o emisiune de umor, filmarea unui videoclip, scrierea unor texte) și atribuțiile mele ca polițist la Serviciul Pentru Acțiuni Speciale? Le răspund eu: absolut niciuna.
PS una din atribuțiile prevăzute în fișa postului a unui polițist de la SAS e aceea de a se pregăti fizic. De acolo „țâțele”, „deformările grețoase” și aspectul de „pițiponc umflat” (după cum a constatat și specificat un mare jurnalist de investigații, care spunea că el avea trasul de fiare ca apucătură pe la vârsta de 17 ani și că acum, matur fiind, nu mai are astfel de preocupări, arătând a om decent, nu a pițiponc. Bravo! Ce să zic? Fiecare face ce vrea și arată cum îi place, dar eu am de cărat vreo 50 de kg de echipament într-o misiune și am nevoie de o anumită forță și masă musculară pentru asta, cu riscul de a arăta „pițiponc umflat”.
O altă parte de bibliografie pentru „specialiștii” de internet, cei care știu pentru că le-a spus cineva pur și simplu, este Ordinul ministrului Afacerilor Interne nr. 140/2016 care, în Anexa 10 prevede, și el, la art. 1 că „Polițistul poate exercita, potrivit legii, funcții sau activități în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice, precum și funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate de polițist, potrivit fișei postului.
Am explicat deja cum stă treaba cu legăturile astea.
În final, mai spune același ordin, că aceste activități se pot face fără a afecta îndeplinirea atribuțiilor de polițist și, după caz, a obligațiilor prevăzute de art. 44 din Statutul polițistului.
Adică, pe înțelesul tuturor, jobul meu prioritar și cu caracter permanent și obligatoriu este cel de polițist. Mai pe românește, dacă în zilele în care am filmat, am mers la stand-up sau mai știu eu ce am făcut, aveau loc calamități naturale, misiuni urgente etc, nu aș fi putut spune „mă, eu nu vin mâine la serviciu că am de filmat.”
Atât de mult am explicat… când era atât de simplu să mă rezum la a spune că ce fac eu, bine sau rău, de calitate sau nu, se încadrează perfect la „creație literar-artistică”, așa că si dacă nu ar fi existat celelalte prevederi, oricum m-aș fi putut prevala de acel articol care menționează creația literar-artistică.
Dacă nici după asta nu vor înțelege unii, mie nu-mi rămâne decât să le urez succes în a lua de bun tot ce aud și a comenta mai departe crezându-se bine documentați, ci nu doar păcaliți de vreun măscărici habarnist cu aere de jurist.
O zi bună să aveți!
Iar dacă știți un job part-time care să nu aibă legătură cu atribuțiile mele de polițist, dați-mi un semn și trimit un CV. Doar să știți că nu pot veni dacă am vreo misiune la serviciul meu.
iunie 25, 2021 at 7:20 pm
Buna Marian, poti sa explici de sute de ori, iti racesti gura de pomana si iti irosesti timpul. Sunt convinsa ca tu deja stii asta. Stai linistit si fa ce iti place. Bucura-te de ce ai si de cei dragi tie. Traieste-ti viata! Bucura-te de animalutele tale, de Georgiana….de iubire….de parinti. Toti ujujitii si utupatii (cu t de la taran) isi dau cu parerea asupra vietii altora dar ei nu sunt in stare sa fie sinceri cu ei insisi, sa-si conduca viata lor. Esti un model de umanitate si caracter. Cu prietenie, Camelia
iunie 26, 2021 at 3:12 am
Tot respectul și admirația pentru așa om.
iunie 26, 2021 at 10:04 am
Prea mult, prea detaliat… intelegeau si cei de la grupa pregatitoare sau clasa I !!!
(wink, adica am facut cu ochiu’)